Suomen talouskasvu muodostuu pääomasta, työvoimasta ja tekoälystä

Ehkäpä jo ensimmäisellä taloustiedon luennolla opetetaan taloustiedon perusajatus – talouskasvu muodostuu pääomasta, työvoimasta ja tuottavuuden kasvusta. Tuottavuuden kasvun puolestaan on viime vuosisadat mahdollistanut huima teknologinen kehitys kuten sähkö ja polttomoottori. Uutta teknologiaa seuraa uudet innovaatiot: polttomoottorin myötä kehittyivät muun muassa autot ja lentokoneet. Yritykset puolestaan etsivät uusia tapoja hyödyntää uutta teknologiaa luodakseen uusia liiketoimintamalleja. Niin myös nytkin.

Oman aikamme tärkein yleishyödyllinen teknologia on tekoäly. Tämä tarkoittaa koneen kykyä parantaa toimintaansa ilman ihmisen ohjausta. Tekoäly on kehittynyt viime vuosina, tarkemmin sanottuna vuodesta 2016 lähtien, nopeasti tullen tehokkaammaksi ja helposti saataville. Osaamme siis rakentaa järjestelmiä, jotka toimivat itsekseen ilman ihmisen ohjausta.

 Tekoäly tuo uutta kassavirtaa

Liike-elämässä tekoäly vaikuttaa yhtä käänteentekevästi bisnekseen kuin Internet. Vaikka tekoälyä ja koneoppimista hyödynnetään jo monin tavoin, suurimmat edistysaskeleet ovat vasta tulossa. Ydintoiminnot ja perusprosessit teollisuudessa, vähittäismyynnissä, kuljetus- ja logistiikka-alalla, taloudessa, terveydenhuollossa, mainonnassa, lakipalveluissa, vakuutusalalla, viihdeteollisuudessa, koulutuksessa ja lähes kaikilla toimialoilla tulevat hyötymään tekoälyn mahdollisuuksista.

Palataanpa takaisin perusasioiden äärelle. Tekoäly ei ole magiaa vaan uusi teknologinen kehitys, joka mahdollistaa taloudellisen kasvun. Suomessa, pienen sisämarkkinan maassa, tämä on erityisen tärkeää. Meillä ei ole rajattomasti pääomaa eikä meillä ole rajattomasti työvoimaa, mutta meillä on äärimmäisen hyvät mahdollisuudet hyödyntää käsillämme olevaa uutta teknologiaa. Elinkeinorakenteemme, teollisuuden investoinnit ja tuotepainotteisuus, julkisen sektorin digitaalisuus ja korkea koulutustasomme yhdistettynä tekoälyratkaisuihin luovat lähivuosien talouskasvun. Tarvitaan vain rohkeutta ja ymmärrystä hyödyntää omat vahvuutemme!

Koulutamme

AI Workshop: Tekoälystä liiketoimintaa

Workshopin tavoitteena on löytää yrityksessä 1-5 tekoälyllä ratkaistavaa bisnesongelmaa.

Tekoälyn Tehopäivä

Tekoälyn perusteet bisneslähtöisesti. Koulutuksessa käydään läpi paljon erilaisia esimerkkejä ja havainnollistetaan niitä yhteisten harjoitusten avulla.

Back to top